Galériánk először vesz részt a Műtárgyak éjszakája programsorozatában. Mindhárom napon érdekes programokkal várjuk minden kedves érdeklődőnket!

 Változó világ, változó restaurátori feladatok: Június 7. csütörtök 17:00

“Hogyan változik a restaurátor munkája az idő előrehaladtával”

A restaurátorok a műtárgyak titkainak felfedezői és megőrzői egyben. Ők a nagy festők védjegyeinek ismerői, nélkülük számtalan műkincs az enyészetté válna, mert folyamatosan a múló idő ellen harcolnak.

A Bodó Galéria programjában több különleges restaurálási folyamat bemutatója lesz látható, melyet az ország egyik legnevesebb szakembere, Gippert László fog bemutatni. Előadásában a hagyományos restaurálási eljárásokat egy különleges, 13. századi fa hordozóra festett táblaképen keresztül szemlélteti, de betekintést nyújt kortárs alkotások állapotmegőrzésének lehetőségeibe is. A mindennapos munkafolyamatok mellett olyan extrém eseményekről is hallhatunk, hogy hogyan szállítják például Munkácsy Mihály grandiózus vásznait.

Az előadást tartja: Gippert László, a Szépművészeti Múzeum Restaurátor Főosztályának vezetője

Az ezerarcú zsánerfestészet: Június 9. szombat 14:00

A magyar festészet aranykorának egyik legnépszerűbb festészeti témája a zsánerkép. Elegáns fogadás egy szalonban, szerelmesek buja pillantása egy francia kert bokrai között, színes városi forgatag, fonó lány a magyar alföldön. Mind-mind olyan vászonra vitt pillanatok, melyek minden elegáns enteriőrt különlegessé tesznek.

A Bodó Galéria gyűjteményének törzsét ezek a jellegzetes 19-20. századi kompozíciók alkotják. A Műtárgyak Éjszakájára összeállított válogatásban Nagy Zsófia Nóra művészettörténész mutatja be a korszak művészvilágát a festményeken keresztül.

Kiállított művészek: Bihari Sándor, Cserépy Árpád, Margitay Tihamér, Kolozsváry Lajos, Vastag Géza, Walter Petersen, Molnár József, August Serrure

Értékbecslés: Festmény, bútor, műtárgy: Június 9. szombat 10-18:00

Ingyenes értékbecslés a Bodó Galériában!

Ki festhette azt a színes festményt, abban a szép keretben, ami otthon lóg a falon? A féltve őrzött családi ereklye tényleg aranyból készült? Annak a régi szekrénynek a díszeit melyik évszázadban faraghatták? Ezt a vázát érdemes lenne eladni?

Ha benned is felvetődtek már ezek a kérdések, és szeretnéd tudni, hogy a környezetedben lévő különleges tárgyak milyen értéket képviselnek, fotózd le őket és küldd el nekünk a képet, vagy hozd be hozzánk a műtárgyat. Szakértőink segítenek. Műtárgy- és festménybecsüs, valamit művészettörténész kollégáink egész nap várják az érdeklődőket.