„Nagy Boglárka délkelet-ázsiai és orientalista témájú alkotásait 2017-ben kezdte festeni számos rövidebb-hosszabb ott tett utazás hatására.
A művek között megtalálhatóak Japán különleges kultúrájának lenyomatai, Kambodzsa és Tibet tiszta, mély szépsége, a buddhista szerzetesek egyszerű életének csodálata és a keleti filozófiák letisztultsága”
Nagy Zsófia Nóra
művészettörténész, a kiállítás kurátora


A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2022. június 24. – július 9. között
a Bodó Galéria és Aukciósházban (1055 Budapest, Falk Miksa utca 24-26.) hétfőtől szombatig 10-18 óráig.
Kurátor: Nagy Zsófia Nóra, művészettörténész


Fotó: Schram András

BIOGRÁFIA
Nagy Boglárka kortárs magyar festőművész, aki jelentős helyet foglal el a hazai művészeti palettán. Rendszeres egyéni és csoportos kiállításai mellett magyar és nemzetközi aukciókon is jó leütéseket és sikeres eladásokat produkál, mint pl. a Sotheby’s London 2016-os ’20th Century Art – A different perspective’ aukcióján, ahol ‘Summer Love’ című alkotása kelt el olyan nevek mellett, mint Kassák Lajos, Szűcs Attila vagy Reigl Judit. Ugyanezen az aukción való sikeres szereplését megismételte 2019-ben ‘My name is White’ című képével.

Első magyar festőművészként bekerült a LUMAS nemzetközi portfoliójába 2017-ben. Képei expresszívek, életteliek és tiszta, telt színekkel komponáltak. A 21. század szelleme érződik a festményeken, emberábrázolása szokatlan, különleges és merész. ‘NAPFÉNY VÍZ LEVEGŐ’ – című sorozatának minden darabját a fény dominálja, a tiszta égbolt, határtalan terek, szabadság és életigenlés jellemzi bravúros technikával festve. A képeken levő figurák harmóniát, energiát és érzelmeket sugároznak, melyek hatással vannak a szemlélőre. Vizuálisan érzékelhető, néhol szinte roppan a napfény, mely átragyogja a festmények auráját. Hatással van rá a populáris művészet többi ága, a tárgykultúra, a divat és a modern fotográfia is. A sorozat újabb darabjai Nagy Boglárka Délkelet-Ázsiában és a Közel-Keleten tett utazásainak hatására születtek. Megtalálhatóak benne Japán zárt világának lenyomatai, Vietnam szélfútta strandjai, Kambodzsa mély szépsége, a buddhista szerzetesek egyszerű élete és filozófiájuk letisztultsága. Ezek a képek a szabadságról, a lélek benső történéseiről és a nyugati fogyasztói kultúrától való eltávolodásról szólnak ítélkezés nélkül, obszervatív módon. Nem mondanak ítéletet, inkább megmutatnak dolgokat vagy elmesélnek történeteket. A karakterek újfajta, mélyebb ábrázolása túlmutat Nagy Boglárka eddigi könnyed, néhol frivol és provokatív hangvételén. Mind a színek, mind a témák érzékenyebbek és líraibbak. Az arab sivatag tiszta magánya békét és transzcendenciát hordoz magában. Hogyan tudjuk megtalálni középpontunkat abban a világban, mely folyamatosan változik körülöttünk? Nagy Boglárka munkája a lélek utazásáról is szól. Számára a festészet sokszor egy meditatív állapot, melyen keresztül áttranszformálja a benne levő érzéseket és életének történéseit. Fő inspirációja az utazás, az emberi lélek és az örök szépség, mely őszinte szívvel, tiszta tekintettel nézve mindenben megtalálható.

ISKOLÁK
2021  FLORENCE ACADEMY OF ART – Firenze, Olaszország
2018 – 2019  PARIS ACADEMY OF ARTS – Párizs, Franciaország
2013  GYÉMÁNT LÁSZLÓ ATELIER – Budapest
2012  UNIVERSITY OF ART AND DESIGN IN CLUJ-NAPOCA – Kolozsvár, Románia
2009 – 2012  ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA (Képi Ábrázolás – festészet BA) – Eger
2006 – 2009  ART LAVINA KÉPZŐMŰVÉSZETI STÚDIÓ – Vác

DÍJAK, ÖSZTÖNDÍJAK, REZIDENCIAPROGRAMOK
2014 GUNDEL MŰVÉSZETI DÍJ különdíja ‘képzőművészet’ kategóriában
2014  KULTURKONTAKT AUSTRIA ARTIST-IN-RESIDENCE-PROGRAM – Bécs, Ausztria
2012  ERASMUS ÖSZTÖNDÍJ – Kolozsvár, Románia


„Nagy Boglárka fő inspirációja az örök szépség és az emberi lélek. Művészete szívből fakad, az alkotás kreatív folyamatán keresztül keresi a transzcendentálissal való kapcsolódást és kelti életre a vásznon a lélek rezdüléseit. Számára az alkotás spirituális, tiszta és szent folyamat, az alkotóművész pedig egy olyan csatorna, akin keresztül az anyagi, tapintható világon túlmutató ideák és isteni minőségek formát tudnak ölteni.”


A kiállításon szóló zene Mester Tamás ‘Colors of Spirit’ című albumából összeállított válogatás. A teljes album az AVANOVA.ORG-on elérhető.


Megnyitó


A kiállításról megjelent cikkek: