„Nem szeretem a fontoskodást: az embernek csak akkor van joga önmagáról beszélni, ha evvel mulattatni képes.”

FENYŐ GYÖRGY

Az 1938-as Frankel Szalonban megrendezett önálló kiállítása óta, Fenyő György munkái, most először a Bodó Galéria és Aukciósházban kerülnek a nagyközönség elé.
A galériában a közönség számára eddig még soha nem látott, több mint 60 remekmű kerül bemutatásra. 
A kiállításhoz készült könyv feldolgozza Fenyő György munkásságát, a kor szellemét és művészeti irányzatait, ami megvásárolható személyesen a galériában.

Reproductions 2019 07 18 0017

A Nyugat alapítójának fia, az eddig elfeledettnek hitt Fenyő György 1904-ben, más források szerint 1906-ban született Budapesten. Életművének jelentős része a kor politikai helyzete miatt mindeddig ismeretlen volt a nagyközönség előtt. Festőnek képezte magát, Magyarországon Kmetty és Berény Róbert voltak a mesterei, de tanult Münchenben, Düsseldorfban és Párizsban a Julian akadémián is. A KUT és a Munkácsy céh tagjaként részt vett a hazai művészeti életben, sokat járt külföldön tanulmányutakon.

Első kiállítását a jelenlegi információk szerint 1930 februárjában Londonban az Arlington Galleryben rendezte meg. Az ezen a kiállításon bemutatott tájképeket, portrékat dicsérte a korabeli szakfolyóirat, de egyelőre műtárgylista nem került elő. Még ebben az évben részt vett egy gyűjteményes kiállításon Csontváryval Budapesten az Ernst Múzeumban is, ahol két teremben csak az ő műveit mutatták be. Fenyő művészetét Párizsban töltött évei alatt az École de Paris művészeti törekvései, Matisse színgazdag festészete és Cézanne és az őt kubisták kompozíciós vívmányai formálták. Már a tanulóévek alatt magas színvonalú rajztudással rendelkezett, de műveinek egyedi színvilágát olaszországi tanulmányútja során fejlesztette ki. Fenyő György 1933-ban feleségül vette Hatvany Violát, Hatvany báró Lajos leányát, akinek a Fenyővel kötött frigy a második házassága volt. Az első férje Halápy János szintén festőművész volt, Fenyő barátja és jó ismerőse, aki elismerően nyilatkozott Fenyő munkáiról. Fenyő az ötvenes években restaurátorként dolgozott, majd 1956-ban Londonba emigrált és feltehetőleg ott is halt meg.

A tárlat ingyenesen látogatható 2020. szeptember 10. és 24. között.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a Fenyő György Elfeledett Művészete című kiállításunkat meghosszabbítottuk, így egészen szeptember 30-ig lehet még megtekinteni. 

A kiállítás a megszokott nyitvatartási időben megtekinthető, szeptember 12-13. között hétvégén is, 10:00-18:00 óráig a Bodó Galéria és Aukciósházban.