ef Zámbó István (1950)

ef Zámbó István 1950-es, salgótarjáni születésű autodidakta képzőművész, aki olykor más műfajokban is kísérletezik, legyen az szobrászat, grafika, zene vagy performance. Magyarország egyik legjelentősebb művészeti csoportjának, a Vajda Lajos Stúdiónak, és a hazai alternatív rockzene kultikus zenekarának, az A. E. Bizottság Együttesnek is alapítója. 

Galériánkhoz közel áll a Vajda Lajos Stúdió, hiszen az ide tartozó művészek alkotásait előszeretettel és sikeresen aukcionáljuk árverésről árverésre, emellett 2022 tavaszán a stúdió alapításának 50. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítást rendezhettünk meg a Műgyűjtők Klubja magángyűjteményeiben található művekből, így természetes, hogy a stand szerves részét képezi idén is a VLS művészete. 

A most kiállított nagyméretű ef Zámbó festmények hűen tükrözik a sajátosan kialakított motívumkészletét, megjelenik a vörös körmű ujj,pöttyös labda, ceruza, a hóember és még sorolhatnánk. A rá jellemző színhasználat mellett a következetes szimbólumrendszere széles asszociációs mezőt, végtelen értelmezési lehetőséget kínál a befogadónak. A három festmény közül az egyik, a Vajda Lajos Stúdió előtti éveket idézi fel, a Nalaja Klubot, amelyben ef Zámbó, fe Lugossy tartottak felolvasó esteket, alkotói összejöveteleket a padlás-bérleményben, a folytatás pedig már történelem. 

Vibráló színei vidámmá, dekoratívvá teszik az amúgy mély mögöttes tartalommal bíró műveket és mindenkinek sajátos élményt biztosít az egyéni értelmezés által. Festményein a tárgyak tárgyfigurák is, a figurák figuratárgyak is, amiknek érzéseik vannak, ez megjelenhet a lehunyt szemű alak nyugalmában, vagy az elfolyó ceruzahegy szomorúságában, de a kisszobában bóbiskolva üldögélő alak tehetetlenségében is. Stílusa rajzos, világosan tagolt, de nem túl részletező. 

István ef Zámbó (1950)

ef István Zámbó is a self-taught visual artist born in 1950 in Salgótarján, who sometimes
experiments in different genres, such as sculpture, graphics, music or performance. He is one of the founding members of the art group Vajda Lajos Studio, and the alternative rock music band A.E. Committee.

The large-scale ef Zámbó paintings on display show some of his specially designed
motifs, the fingers with red nails, dotted ball, pencil, and the snowman. The vibrant colours make the works cheerful and decorative; in addition to his characteristic use of colours, his consistent symbol system offers the recipient many kinds of association, and endless possibilities of interpretation.