Weiler Péter (1974)

Weiler Péter a szó szoros értelmében multimédia-művész, a belső terek tervezésekor gyakran használja a legkorszerűbb számítástechnikai eszközöket, amelynek gyakorlatát tovább vitte a képzőművészetébe is. A mai modern szemléletet követve NFT-kel is foglalkozik, azonban nem zárkózik el a hagyományos hordozókra készült festmények elkészítésétől sem, galériánk felkérésére immár másodjára készít vászonra műveket.

Az elkészülendő festmény vázlatát megtervezi számítógépen, majd ezt rávetíti a kifeszített vászonra, ezután pedig akrillal felfesti a festményei apróbb részeit. Az is előfordult már, hogy az így elkészült felületeire egy második rétegen vízzelakvarellt folyatott, plakátszerűségét erősítve ezáltal. Olykor vásznait beborítja egy plexifelülettel is, amely nem csak védi műveit, hanem az optikaihatásokat fokozva teljesen más megvilágítást ad azoknak. 

Alkotásaiban kiemelt szerepet kap a tartalom és a történetmesélés. Mindegyik művéhez saját történet párosul, így van ez az idei Art & Antique-on kiállított festményei kapcsán is. 2021-ben szerezte meg MFA mesterdiplomáját a New-York-iSchool of Visual Arts Egyetemen, így jó pár évet eltöltött az államokban. Ezekre az évekre visszatekintve készültek el kiállított festményei, amelyek frissen érkeztek műterméből, először láthatja ezeket a nagyközönség. Témája középpontjában van a budapestiként New Yorkra tekintő személy, aki könnyen elveszhet a hatalmas felhőkarcolók és víztározók által átölelt embertömegben, művei ennek az egyéni élménynek és érzésnek állítanak emléket. 

„NEW YORK – FENT ÉS LENT

New Yorkban az ember fel vagy éppen lenéz valahova. Egyetemre jártam a városban, és minden szabadidőmet sétálással és fotózással töltöttem. Ezek a képek lassan három éve feldolgozatlanul várták a pillanatot a hardrive-omon, hogy megfessem őket. A felhőkarcolókat, a víztározókat, a város utcáit. Tájképek ezek, sok geometriai elemmel és vonalakkal, és emlékekkel.”

Weiler Péter 2023.

Péter Weiler (1974)

Peter Weiler is a Hungarian multimedia artist who often blends art history and the contemporary art scene in his colorful works, juxtaposing the banality of modern city life with the privileges and comfort of our society. His practice revolves around storytelling, where often the most important parts are the invisible, left-out or missing elements. 

In 2021 Weiler graduated from the School of Visual Arts Master of Fine Arts program in New York. He is now working on his doctorate research at Moholy-Nagy University of Art and Design in Budapest. His latest oil on canvas works are introduced by Gallery Bodó.