Kádár Géza: Nagybánya télen, 1916 (olaj, vászon, 90 x 100 cm)

Kádár Géza 1876-ban, Máramarosszigeten született. Festészeti tanulmányait 23 évesen kezdte az Iparművészeti Iskolában, majd Hollósy Simon festő iskolájában tanult, Münchenben. Festészete egybeforrt Nagybánya településével. 1908-1916 között rendszeresen dolgozott ott, majd 1923-ban feleségével, az egykori Bartók tanítvánnyal, Hevesi Erzsébettel végleg le is telepedett a bányavárosban. Plein air művek alkotása mellett érdeklődő figyelemmel kísérte az aktuális művészeti tendenciákat. Így olyan fiatal neósok munkáit tanulmányozta, akik jártak a korszak legfontosabb művészeti központjában, Párizsban. A neoimpresszionista stílus kelléktárát megismerő alkotók magukkal hozták ezt az újszerű látásmódot, ami által elszakadtak a klasszikus nagybányai festészet mestereinek munkamódszerétől. Kádár Géza műveinek élénk, kontrasztos színhasználata ezekről az átvett, újszerű hatásokról tanúskodnak. Leggyakrabban tájképek festésével foglalkozott, melyek nagy részét a téli időszakban készítette, mivel a festő nyaranta templomok kifestésének megbízásait teljesítette.

A Nagybánya télen című  festmény Kádár Géza első Nagybányán töltött korszakában készült, az életműben található jellegzetes téli tájképek egyik kiemelkedő alkotása ez. A kompozíció háttérnek középpontjába helyezett Kereszthegy Nagybánya egyik kedvelt tájképi eleme, mely számos kortársának művén is látható.  “…. a Kereszthegyen egykoron bánya működött, nevét – ahogy arról Palmer Károly ír- a csúcsán álló nagy keresztről kapta, ennek létezését korabeli képeslapok is tanúsítják. Akár perspektívát lezáró háttérelemeként, akár fő kompozíciós motívumként festették meg Nagybánya hegycsúcsait, annyira felerősítették a látvány-táj-város kapcsolatot, hogy napjainkban, a változások ellenére is a városi táj legmarkánsabb elemeiként tartjuk számon.”

A falusi tájkép egy jellegzetes, zárt sorba beépített nagybányai utcát jeleníti meg, amint az olvadó hótakaró alól kirajzolódnak a környezeti és épített elemek élénk színű formái.

Az ábrázolt hegy csúcsa és az előtte ábrázolt levéltelen fa ágai a festmény vertikális szerkesztésmódjának képi eszközei. Ezzel keresztmetszésben az előtértől végigfutó kanyargós út és annak szegélyét jelölő fadúcok a horizontális síkot emelik ki. A festő a szinte szabályos négyzet alakú vászon tagolásával ezáltal távolba mutató látómezőt hozott létre.

Érdekesség, hogy húsz évvel később a jellegzetes utcaképről Pittner Olivér, Kádár Géza jelen festményének képkivágatával megegyező művet készített Házak a Kereszthegy lábánál címmel.

Sipos Tünde

Analógia:

Pittner Olivér: Házak a Kereszthegy lábánál, 1937

43.  Kádár Géza (1876-1952)

Nagybánya télen / Nagybánya in winter, 1916

olaj, vászon / oil on canvas

90 x 100 cm

Jelezve jobbra lent / Signed right below: Kádár Géza Nagybánya 1916

Kikiáltási ár: 2 600 000 Ft

Starting price: 8050 €

Becsérték: 3 800 000 – 4 600 000 Ft

Estimation: 11 770 – 14 240 €