Töltse le innen a Dalnoki-hagyaték aukciós katalógusát! 

DALNOKI JENŐ

(1932-2006)

Nyújtsd mindig a legtöbbet, ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem törekedj azzá lenni, ami lehetnél.”
(Dalnoki Jenő)

Kevés emberre jellemző jobban a mottó, mint akitől az idézet származik. Dalnoki Jenő a fenti filozófia mentén élt, a legtökéletesebbre törekedett a pályán, a kispadon, fradistaként, családapaként, amatőr műgyűjtőként, emberként.

A labdarúgó Dalnoki megalkuvást nem ismerő, kőkemény balhátvédként teljesített kimagaslóan hétről hétre:  olimpiai bajnoki cím és az olimpiai bronzérem, Vásárvárosok Kupája győzelem, kétszeres magyar bajnoki arany és a tizennégyszeres magyar válogatottság fémjelzi pályafutását.

Van azonban Dalnoki Jenőnek egy kevésbé ismert arca is: hozzá fogható, széles érdeklődési körű sportember kevés született Magyarországon. Imádta a művészetet, lelkes amatőr műgyűjtőként gyakran feltűnt az régiségpiacokon, antikvitásboltokban, ahonnan könyvekkel, szobrokkal, festményekkel, porcelánokkal és antik fegyverekkel tért haza. Szenvedélyesen szerette és élte meg magyarságát, rajongott Petőfi költészetéért és minden tárgyért, amelynek esztétikai szépsége vagy történelme megragadta figyelmét. Az általa összegyűjtött és kiállításra, majd aukcióra összeválogatott tárgyak értékét Dalnoki Jenő sajátos világlátása, személyisége teszi egyedivé. Ebbe a sajátos világba nyit kaput a Bodó Galéria és Aukciósház, amely 2018 novemberében mutatja be, majd bocsájtja aukcióra Dalnoki Jenő személyes gyűjteményének egy részét. Dalnoki emlékéhez méltó módon az aukció jótékony célokat is szolgál, hiszen a bevétel egy részét Dalnoki Jenő két gyermeke, Ildikó és Jenő, a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinika javára ajánlja fel.

 

Képgaléria a Dalnoki Hagyatéki Aukcióról: